www.gazdasajt.ewk.hu
 Válaszd a Magyart, ha jót akarsz !

MENÜ

Néhány szóban a " La Raclette" sajtról :

:

 

 

Származása :

 

A sajt hazája Svájc déli kantonja Wallis, ma már azonban az ország  északi részén is készítik.
Neve a francia "La Raclette" kifejezésből jön, amely annyit jelent: "levakar". E szó már az elkészítésre utal: tegyük a sajtot tűz mellé, s amikor a felső rétege elkezd olvadni "vakarjuk" bele tányérunkba, és azonnal fogyasszuk el.

 

 

 

Jellemzői :

 

A sajtkorong többnyire kerek, azonban készítik kocka alakúra is. Átmérője 29-35cm, magassága 6-8cm, súlya pedig 4,8-6,5kg. Széle vörösesbarna; világossárgás, elefántcsontszínű tésztája félkemény, nagyon kevés lyukkal. Illata enyhén tejszerű, íze pedig meglehetősen fűszeres, kissé savanykás.

 

 

 

Elkészítése :

 

A Raclette sajtot leginkább a hagyományoknak megfelelően fogyasztják: a sajtot tűz mellé, vagy a speciális raclette sütőbe teszik, a megolvadt sajtot a tányérra vakarják és ecetes uborkával valamint főzött vagy sütött burgonyával tálalják, esetleg a sajtra őrölt borsot szórnak. Nyersen is ehető, ez esetben szobahőmérsékleten szervírozzák fehérkenyérrel, dióval és/vagy salátával.

 


Sajtkészítés

A hegyi pásztorkunyhóban még nyers tejből készítették, ma már a völgyben fekvő tejgazdaságokban pasztőrözött tejből. A tejet felmelegítik, beoltják, a tejalvadékot sajthárfával darabolják, ekkor elválik a tejsavó a masszától. A masszát keverés mellett ismét felmelegítik, majd formába öntik és préselik. Miután a formából kiveszik, sózzák, pihentetik, illetve érlelik, ezalatt az idő alatt többször sós vízzel átmossák, majd forgalomba hozatal előtt legalább 3 hónapig érlelik.

 

"La Raclette" jellegű sajtok az Ormánságból

 

 

 

Raclette jellegű sajtok különbőző kiszerelésben az asztalon.

 

 

Raclette és parmezán jellegű sajtok az érlelőben.


 

Csak tiszta tejből készült sajtok !

 

 

 

Hírek

 • Árusítás hétköznap:

  Kedden és pénteken

  reggel 8 - 15 óra között

   

   

  Pécs - Budapest útvonalon :

Asztali nézet