Parmezán (parmesan, parmiggano, parmigiano) -Grana Padano.
A parmezán, Parma városából származik. Kétféle parmezánt különböztetünk meg: Parmigiano Reggiano-t, illetve Grana Padano-t. Olaszországban minden vendéglői asztalon megtalálható a reszelt parmezán. Íze nagyon markáns, így keveset kell belőle használni. Állaga kőkemény, melyet külön erre a célra készült reszelővel reszelnek.A parmezánt évekig érlelik (minimum két évig), amely aztán az árán is meglátszik. Utána viszont akár 20 évig is eláll. Minél idősebb, annál erélyesebb, markánsabb az íze. A híres olasz tésztákat parmezánnal szórják meg, felhasználják pastához, ételek megszórására, ízesítésére. A természetes héja barna és nem ehető.
Néhány kép, ha csak mutatóba is...
Grana Padano
Grana Padano
Grana Padano
Parmigiano Reggiano
Parmezán jellegű sajt "Gazdasajt" módon
Parmezánsajt készülőben, fűrdő előtt.
Érett parmezán sajt további érlelés előtt.
Két év múlva már majdnem jó !
Hírek
Kedden és pénteken
reggel 8 - 15 óra között
Pécs - Budapest útvonalon :